petak, 26. veljače 2010.

Prva "Talandara" ove godine



Petak je i korizma, pa potpalismo prvu "talandaru" ove godine u kojoj pripravismo girice.
Za sutra je već planiran prvi ovogodišnji roštilj za veće društvance......

četvrtak, 25. veljače 2010.

Dolazi proljeće

Prvi vjesnici proljeća, visibabe, naveliko su zazelenobijelili naše šume. Pogledajte dio ugođaja iz slavonske šume koja najavljuje proljeće poslije ove duge, dobre zime.

četvrtak, 18. veljače 2010.

Predstavljanje: "Vjera u sjeni politike" - troknjižje iz emisija na Radio Mariji

***klikni sliku za uvećanje***
Petak 19. veljače 2010. u 19:00 sati
U Pastoralnom centru župe Mučeništva sv. Ivana Krstitelja
Veliki kraj 47, Županja
Damir Borovčak, katolički publicist i analitičar iz Zagreba. Objavio je knjige:
- Hello Toronto - ovdje Zagreb (2001.g.)
- Vjera u sjeni politike (2004.g.)
- Vjera u sjeni politike – 2.knjiga (2006.g.)
- Voliš li Hrvatsku? (2007.g.)
- Vjera u sjeni politike – 3.knjiga (2008.g.)
- Hrvatski osvrti (2009.g.)
Urednik je emisije Vjera u sjeni politike na Radio Mariji. Članci mu izlaze u raznim novinama i na internet portalima.
Vjera u sjeni politike – 3. knjiga (2008.g.),
posljednja je knjiga iz niza s istim naslovom kao i emisija na valovima Radio Marije. Ta je knjiga kronološki podsjetnik na političke događaje zanimljive katoličkoj javnosti, koji su se dogodili tijekom dvije godine u vremenu od siječnja 2006. do veljače 2008. godine.
Video predstavljanje – s autorskim fotografijama, s naglaskom na:
- sv. Josipa kao zaštitnika Hrvatske
- prvi ratni zločin nad hrvatskim civilima pred Uskrs 1941.
Uz video projekciju autorskih fotografija
Svi su dobro došli - Pozovite svoje prijatelje
Posebno je dobro došla hrvatska mladež !

ponedjeljak, 15. veljače 2010.

Pokladna povorka

Jedan od najzanimljivijih dana svakako je nedjelja kada se organizira pokladna povorka. Već godinama tradicionalno nedjeljno jutro započinje sa prikazom svinjokolje ispred caffe bara "Ambar", gdje posjetitelji mogu vidjeti kako se prave kobasice, kuleni, kulenove seke, čvarci kao i kušati razne domaće delicije. Niz događanja slijedi prikazom običaja pečenja rakije uvriježen pod nazivom "Peče čiča rakiju" gdje se mogla kušati "friška" rakija na centralnom gradskom Trgu kralja Tomislava uz bogatu ponudu raznih domaćih rukotvorina, proizvoda i predmeta koji su bili izloženi na štandovima. Glavni događaj je pokladna povorka koja je ove godine krenula iz dvorišta "Komunalca" ulicom Veliki kraj preko rampe uz malo zadržavanje i predstavljanje okupljenom puku ulicom J.J. Strossmayera i zaustavljanjem u natkrivenom prostoru gradske tržnice gdje su se sudionici okrijepili i zabavljali uz TS "Patria". Podijeljenje su nagrade za najuspješnije maske.




nedjelja, 7. veljače 2010.

Pokladno jahanje 2010

Pokladno jahanje običaj je kojim se uz puno pjesme i šale najavljuje županjskom puku Šokačko sijelo. Ove godine sudjelovalo je 78 jahača. Pogledajte kako je to izgledalo ove godine kada se krenulo iz Zlatodola Velikim krajem do središta grada gdje je jahače pozdravio gradonačelnik Miličević, pa prema kući Terezije Nemetz, direktorice Izvršnog odbora Šokačkog sijela 2010. godine u Strossmayerovoj ulici, potom kod Cimermana u ulici Otona Ivekovića. Od Janje Juzbašić, ravnateljice muzeja iz ulice Augusta Šenoe krenulo se do Jokinih (Miličići) u Piškorevcima (stari naziv za ulicu Braće Radića) gdje se posebno iskazala mlada snaja. Od Bušićevih iz Gaćanaca (Vladimira Nazora) krenulo se do tradicionalno zadnje postaje u Šantavi (Baruna Trenka) kod Đipanovih (Filipovići) gdje završava pokladno jahanje.