subota, 31. ožujka 2012.

Proljeće je, proljeće ...


Prvi cvjetovi šljiva
Mladi luk


Visoke temperature zadnjih dana izvukle su sokove u stabla koja su oživjela i procvjetala nježnim cvijetovima. U rajskom vrtu dozrijevaju prvi plodovi...
Bijeli luk
Zelena salata


četvrtak, 29. ožujka 2012.

Krečenje voćaka

 
Krečenje voćaka nije samo radi estetike već ima više razloga za to. Među inima je da se smanji utjecaj sunca na koru stabla da se uspore sokovi koji kolaju stablom zbog mogućih niskih temperatura i smrzavanja što izaziva pucanje kore na stablu. Drugi je da se spriječe nametnici u potrazi za cvijetom i lišćem voćke. Postoje načini kako pripraviti tekućinu za krečenje o tome pročitajte na slijedećem linku.

srijeda, 28. ožujka 2012.

ORA na Škegrinom stanu

Organizirana radna akcija (ORA) na Škegrinom stanu protekla je bolje nego kako je bilo u prvi trenutak zamišljeno. Neki su otkazali sudjelovanje zbog ranije preuzetih poslovnih obaveza :) ali ostatak ekipe koji se pojavio na Škegrinom stanu odradio je lavovski dio posla. Ostalo je još za odraditi rezanje i slaganje preostalih drva. Pumpa za vodu konačno je postavljena (bez Šaranove pomoći naravno ne bi proradila). Ljepota rajskog vrta iz dana u dan sve više dolazi do izražaja. Završetkom posla ostalo je vremena za dobar objed ribe sa talandare koju je spravio Alen, a potom se razbacilo nekoliko partija bele.














ponedjeljak, 26. ožujka 2012.

Kvar na autu - spojka

Ovako to izgleda kada se maksimalno potroši lamela do kraja. Jeste da je veliki novčani izdatak ali sada je promijenjen set spojke (kvačila) i diskovi i pločice tako da je Vectra ponovo u pogonu. Cijena popravka sitnica 300 konvertibilnih maraka u BiH (zamjena seta spojke i diskova s disk pločicama i uračunate "ruke"). Cijena samo lamele u RH od 900 kuna na više bez diskova i disk pločica plus rad majstora. Informativno jedan majstor mi je tražio samo za "ruke" 200 kuna za zamjenu lamele.

četvrtak, 15. ožujka 2012.

Proljetni radovi se zahuktavaju

Posla preko glave a vremena malo. Iz dana u dan polako i sigurno zimske boje rajskog vrta mijenjaju se u vesele proljetne boje...






















srijeda, 14. ožujka 2012.

Sijanje i sadnja u rajskom vrtu





Počelo je sijanje i sadnja povrća u rajskom vrtu na Škegrinom stanu! Prve lijehe su napravljene, posijana je mrkva, peršun, celer, rotkvica, raznovrsno cvijeće, posađen bijeli i crveni luk, napravljena gredica za rasadu. Stigle su i prve kokoši i skupljamo prva jaja za Uskrs.