subota, 7. ožujka 2009.

Porijeklo prezimena Škegro


Škegre, su nastale od starog roda Cvitanovića čija je starina u Buhovu. Najstariji pisani spomen ovog prezimena nalazi se u spisima mletačkih vlasti koje su u Imotskoj krajini 1717. prihvaćale izbjeglice iz Hercegovine. Najstariji pisani spomen ovog prezimena je Dragičevićev popis iz 1743. godine. Prema tom popisu u Buhovu je živjela obitelj Mije Škegre koja je brojala 13. članova. U vrijeme Bogdanovićevog popisa (1768.) u Buhovu su živjele dvije obitelji Škegara, i to: Jure Škegro (sa 21 članom) i Stanko (12 članova). Nakon 1768. godine Škegre se iz Buhova raseljavaju u mnoga mjesta po Hercegovini. Tako da je početkom XX. stoljeća prezime Škegro postojalo u Hamzićima, Služnju, Raškoj Gori, Bijelom Polju, Mostaru, Opuzenu, Grljevićima i Gabeli. U proteklih pola stoljeća Škegre su selile u Zagreb, Split, Slavoniju, Njemačku, Mostar, i mnoga druga mjesta.
U Buhovu danas živi 11 obitelji Škegro.

2 komentara:

Anonimno kaže...

ŠKEGRE ne potječu od CVITANOVIĆA. Istina je obrnuta. Ni u kakvim maticama ne postoji dokaz da su se Škegre nekada nazivale Cvitanovićima. Molim, uzmite to u obzir. Ili, navedite potvrdu za svoju tvrdnju.

Anonimno kaže...

nije točno iva cvitanović udata škegro davni 1712 ,sad vidite koje prezime je staro.Cvitanović prezime potječe od 1700 god.